Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Súlyos öndefiníciós krízis

2013. június 13. 21:43 - Dr. Justice

Akárhányszor írtam már a PC-korszak elmúltáról, mindig olyan jóízű hőbörgés volt a válasz, hogy nem bírom ki, hogy ne feszegessem tovább a témát. Annál is inkább, mert pontosan az történik, amiről már szó volt itt sokszor. Az ellátási láncot egyben tartó Intel-HP-Microsoft szövetségek már évekel ezelőtt felbomlottak, de mára nyilvánvalóvá vált az öndefiníciós krízis és útkeresés is a PC-piac meghatározó szereplőinél. Minden érintett kénytelen-kelletlen nyilvánosan is beismerte, hogy nagy a baj, a PC-korszaknak vége. A feltápászkodásból óriási tőzsdei (mellé)fogásokra nyílhat lehetőség.

fuck-now-i-am-confused-you-want-me-to-what.jpg

Csak néhány beszédes példa:

A Dell a kivásárlással együtt elfelejtené a PC-gyártó megnevezést örökre, ezt hangsúlyozta a Dell közép-európai vezetője is, akivel az Investor.hu-ra készítettünk interjút. Anja Morad persze elegánsan "félreértette" a PC-éra végét firtató kérdésünket, és arról beszélt, hogy egy csomó mindenre még PC-t használnak az emberek, ami nyilván igaz.(Morad egyébként a papíralapú újságokkal érvel, ami a másik kedvenc vesszőparipám, az iparág nagyjából fél évszázadnyi növekedést bukott el az elmúlt években, és még jobban vissza fog fejlődni az előttünk állókban).

A Hewlett-Packard krízise évek óta tart, de Meg Whitman is a csontvázak kisöprésével volt a közelmúltban is elfoglalva, a stratégiai cél pedig az átszervezés vállalati IT-szolgáltatóvá. A tőzsde kétévnyi kemény büntetés után hirtelen rátalált tavaly év végén a részvényre, fél év alatt közel duplázott az árfolyam. (Jól jött ki a lépés, az ügyfeleinknek január elején szóltunk, nagyon szépen, 40 százalék felett teljesített az ötlet). A HP egyelőre megpróbál nyereségessé zsugorodni, miközben látványosan elfordult a legnagyobb szövetséges Microsofttól (a legutóbbi, pozitív megleptést hozó gyorsjelentés után Whitman meg sem említette a gyengén teljesítő Windows 8-at, az androidos és Chrome OS termékekről beszélt). 

Screen Shot 2013-06-09 at 18.41.52.pngEzt sikerült jól elkapni

Az Intel még a vezérét is lecserélte, igaz, egy ősrégi inteles arcra, mint Paul Ottellini volt. A csatahajó csikorogva ugyan, de láthatóan igyekszik új irányba fordulni. Nem lehet a PC-processzorokat elhajítani, de a számháborúban már a fogyasztás a lényeg, nem a megahertz, és a mobileszközök egyre inkább a fókuszba kerülnek. 2013-ig kellett várni, hogy androidos csúcskészülékbe kerüljön Intel processzor, de az új stratégia jegyében ez az egyik legjobb dolog, ami csak történhetett. (Persze az Intel más frontokon továbbra is élen jár, de a mobilforradalomról ahogy volt, lecsúszott.)

Screen Shot 2013-06-13 at 21.25.09.png

A Lenovo tartja magát legjobban a PC-gyártók közül, de amellett, hogy a lehetőségei megvannak arra, hogy jóformán bárkit megvegyen, már egészen nyilvánvalóan keresi a lehetőségét, hogy végre beléphessen az okostelefonok vagy táblagépek piacára. A PC már ott sem lesz elegendő rövid időn belül, hiába tartja magát leginkább felszínen a kínai cég.

Screen Shot 2013-06-13 at 21.16.07.png

A legfrissebb áttörés a Microsoftnál történt, a cég nyíltan kimondta, újra akarja magát definiálni. A "készülékek és szolgáltatások" szlogen mögötti átalakítások nem minden fronton forradalmiak, de akkor is lényeges elmozdulást látunk. Maga a Microsoft is kezd letenni a PC-ről és a Windowsról, nem is akarja magát már szoftvercégnek hívni, ahogy a Dell sem tekinti magát PC-gyártónak. Nem fog persze jó darabig még eltűnni a bevételek közül a Windows, de nem lesz már belőle nagy durranás, legalábbis a "hagyományos" verzióból biztosan, akárhogy igyekeznek is megerőszakolni.

Mi lesz ebből?

Nyilván az elsődleges kérdés, hogy ezek a vállalatok vajon tényleg képesek lesznek-e átállni az új irányba. A Dell például kifejezetten a PC-korszak vállalata, de a tőzsdei kivezetés akár meg is mentheti (amiből a kivásárlók részesednének, és nem azok a befektetők, akik eladják nekik), miközben a HP ugyan már átélt egy-két korszakváltást, de még így sem törvényszerű, hogy nem a mostaniban fog elbukni. És így tovább.

Tőzsdei szemmel viszont legalább ugyanilyen, ha nem fontosabb kérdés, hogy a piac elhiszi-e (és ha igen, akkor mikor), hogy valódi értékteremtő fordulat jön. A HP példája kiválóan mutatja, hogy amikor túlságosan utálnak egy céget, apró fordulatok is elegendőek a kirobbanó szárnyaláshoz (meg persze a tőzsdei környezet is több mint ideális volt hozzá). A tőzsde ráadásul előbb árazza be a fordulatot, mint hogy az egész világ számára világossá válna, és feketén-fehéren megjelenne a cég számaiban, így nekünk is előbb kell ráérezni a válaszokra.

Vajon tényleg eltűnt már a befektetők fejéből minden csalfa remény a PC-piaccal kapcsolatban? Vajon utálják-e eléggé (vagy utálják-e egyáltalán) az Intelt vagy a Microsoftot? Vajon beárazódott-e már a HP-be a fordulat? Vajon tud-e bármelyik cég lényeges bizonyítékot szállítani belátható időn belül? Vajon elhiszik-e a befektetők, hogy a Microsoft szakítani tud a Windows-zal, vagy hogy az Intel le tudja nyomni az ARM-gyártókat?

Ha megtudom a választ, szólok.

1 komment
süti beállítások módosítása