Dotkom

Tech szektor pénzügyi szemmel

Talicskával hordják a pénzt a Twitternek

2010. október 25. 08:40 - Dr. Justice

  • 200 millió dolláros tőkeemelést vezényelhet le a Twitter, bár a reménybeli befektetők folyamatos ostroma alatt álló társaság még nem hozott erről végleges döntést, és igazából "nincsen szüksége pénzre" - ezt maga a cég szóvivője mondta. A legutóbbi, 100 millió dolláros kör nagyjából 1 milliárd dollárra értékelte a vállalatot, és mivel a spekulációk szerint most sem lehet szó a társaság 10 százaléknál nagyobb részéről, a 200 millió dollár nagyjából 2-3 milliárd dollárra értékelné a Twitter egészét. A legutóbbi tőkeemelésből származó pénz jelentős része ugyanakkor még ott heverhet a cég számláján, ráadásul az utóbbi időben több jelentős, remélhetőleg számottevő bevételt hozó hirdetési fejlesztést jelentettek be, azaz ha lesz új tőkeemelés, az szinte teljes egészében a vállalat beruházási és akvizíciós potenciálját növeli. A Twitter történetes során eddig 160 millió dollárnyi befektetést zsebelt be.
  • 8 milliárd dolláros gyárépítési és -fejlesztési programba vág az Intel, a többéves beruházás egy arizonai és egy oregoni üzem felújítását és egy teljesen új oregoni üzem felépítését foglalja magában, amelyekben a legmodernebb, 22 nanométeres technológiát alkalmazzák majd (az első ilyen chipeket 2011-re ígérte a cég). Az építési munkák 8 ezer munkahelyet teremtenek, a gyárakban pedig 800-1000 új munkaerőre lesz szükség. A chipgyártó alaposan a zsebébe nyúl mostanában, hiszen épp, hogy csak lezárta a McAffee szintén 8 milliárd dollárba kerülő felvásárlását.
  • 2010 végére a világ lakosságának egyharmada kerül kapcsolatba a világhálóval, miután idén globálisan 226 millióval bővül az internethasználók száma. Az új online népesség kétharmada feltörekvő országokban él, de a lemaradás még mindig hatalmas: a fejlett országokban átlagosan a népesség 71 százaléka fér hozzá az internethez, míg a feltörekvő országokban ugyanez az arány csupán 21 százalék. Az internet terjedését bőven felülszárnyalja ugyanakkor a mobilkommunikáció, a világ népességének 90 százaléka fér hozzá valamilyen mobilhálózathoz az év végére, az 5,3 milliárd előfizetésből pedig mintegy 3,8 milliárd feltörekvő országok lakóinak a zsebében lapul majd.

 

A nap nagy szelete egy kis tortából

 

  • 193 százalékkal nőtt tavalyhoz képest az elektronikus könyvek forgalma az Egyesült Államokban, és az évnek még nincs vége, de az e-book értékesítések így is a teljes amerikai könyvértékesítés 9 százalékát tették eddig ki 2010-ben (a piac nem túl nagy egyébként, idén eddig 263 millió dollárt költöttek az amerikaiak olvasnivalóra). A karácsonyi ajándékszezon közeledtével pedig egészen biztosan bepörögnek e-könyvolvasók, nem beszélve az iPadről és egyéb táblagépekről.

 

komment
süti beállítások módosítása